woensdag 9 januari 2008

Verwarring over situaties

Rond de Kerstdagen werden twee diplomaten van de VN en de Europese Unie Afghanistan uitgezet omdat ze werden beschuldigd van ontmoetingen met de Taliban en het sluiten van deals met ze.

Gordon Brown, de minister-president van Groot-Brittanniƫ, zegt dat er geen onderhandelingen plaatsvinden met de Taliban.

Al met al zijn het volgens de Britse omroep nogal verwarrende berichten, om precies te achterhalen wat de tactieken zijn van de Afghaanse regering en de internationale gemeenschap om de opstand van de Taliban te breken, en of het juist wordt gecoƶrdineerd.

Hamid Karzai heeft vorig jaar wel verschillende keren aangegeven dat hij wil praten met de Taliban, en heeft Taliban-leiders zelfs posten aangeboden in zijn regering.

Ook wanneer er onderhandelingen plaatsvinden, ligt het niet binnen de lijn der verwachting dat de Britse premier Gordon Brown dit toegeeft.

Dat er mogelijkheden zijn om met de Taliban te kunnen onderhandelen wees bijvoorbeeld de ontvoering van een groep hulpverleners afgelopen zomer uit. Na bemiddeling van het Rode Kruis zwakten de Taliban hun eisen af en kwamen de Koreanen vrij.

Ook de voormalige gouverneur Munib van Uruzgan zou naar verluidt voorheen lid zijn geweest van de Taliban.

Later waren er berichten dat de Nederlandse leiding van de Task Force Uruzgan hem niet helemaal betrouwbaar vond, en waren er verdenkingen aan zijn adres van corruptie, en wilden de Nederlanders graag een ander op deze belangrijke post.

Daarnaast zullen de namen van mogelijke onderhandelingspartners, of Taliban-kopstukken waarmee wordt onderhandeld, niet bekend worden gemaakt omdat ze daardoor natuurlijk groot gevaar zullen lopen. Het zal daarom binnenskamers gebeuren, als het gebeurt.

Geen opmerkingen: